Blauwalg in het aquarium

Blauwalg in het aquarium.

Ieder aquarium houder krijgt er wel eens mee te maken en voor een enkele is het zelfs een reden om het aquarium op te ruimen. Een uitbraak van blauwalg kan voor heel wat ellende in het aquarium zorgen en kan hardnekkig te verwijderen zijn. Blauwalg is zichtbaar als een slijmachtige substantie met een diep groene bijna fluoriserende kleur. Het begint zich vaak te ontwikkelen op de bodembedekking en breid zich snel uit over de planten en decoratie. Het kan zich binnen enkele dagen dusdanig uitbreiden dat de aquariumplanten geen licht meer kunnen opvangen en uiteindelijke zullen afsterven.

Blauwalg behoort onder de cyanobacterieën. Deze zijn in het zeeaquarium ook bekend en zijn daar genaamt paarse flap of rode smeeralgen. De oorzaken zijn zowel bij een zeeaquarium als bij een zoetwater aquarium in grote lijnen hetzelfde. Een uitbraak van blauwalg is een teken dat het aquariumwater niet in balans is.

Dit kan als oorzaak hebben:

*Te weinig nitraat in het aquarium
*Een kleine ammoniumpiek
*Een te hoge organische belasting ( rottende bladeren, te veel voeren)
*Te weinig watercirculatie in het aquarium ( Eenvoudig op te lossen dmv een stromingspomp)
*Maar mischien wel de belangrijkste oorzaak, Te veel licht van buitenaf of te veel kunstmatig licht)

Blauwalg bestrijden:

Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk zoveel mogelijk blauwalg af te hevelen. Gelukkig laat blauwalg zich in het aquarium makkelijk af zuigen. Haal natuurlijk ook zoveel mogelijk blauwalg van de bladeren van de aquariumplanten.

Vervolgens is het mischien verstandig wat nieuwe aquariumplanten aan te planten in het aquarium. Mogelijk is door de blauwalg een hoop aquariumplanten verloren gegaan. Vervolgens is het belangrijk de balans in het aquarium weer terug te krijgen. Dit kan d.m.v toevoegen van wat nitraat in de vorm van Easy-Life Nitro. Dit dient als voedingstof voor de planten.  Verder is het zaak je plantengroei eens goed onder de loep te nemen. Krijgen je planten genoeg Co2? Krijgen je planten genoeg meststoffen? Heb je gebruik gemaakt van een goede bodemsubstraat? Is er voldoende watercirculatie in het aquarium?

Vervolgens kun je het aquarium een flinke waterverversing geven. Ververs 50% van het water. Wanneer het meteen het filter schoon wilt maken is het belangrijk dit te nog te doen in het oude aquariumwater. Dit om verlies van de bacteriecultuur in het filtermateriaal zoveel mogelijk te beperken. Voeg vervolgens weer voldoende bacteriën toe aan het aquarium. Denk hierbij aan Easy-Life Aquastart of Special Blend. Met name de laaste behaald goede resultaten! Ook voor zeeaquaria.

Vervolgens kun je gebruik maken van een bestrijdingsmiddel om de blauwalg volledig de baas te worden. Denk hierbij aan Easy-Life Blue Exit. Dit middel is onschadelijk voor de vissen en planten.

En als laatste stap maar mischien wel de belangrijkste, zorg dat het aquarium géén licht meer krijgt gedurende 3 a 4 dagen. De blauwalg is sterk afhankelijk van licht en door volledige verduistering zal het afbraakproces worden versneld. Plak daarom het aquarium af met zwarte afvalzakken en zorg dat er geen licht in het aquarium valt. Schakel ook de verlichting boven het aquarium uit.

Na 3 tot 4 vier dagen geen licht in het aquarium te hebben gehad en na de behandeling met Easy-Life Blue Exit, Easy-Life Nitro en toevoeging van een nieuwe bacterie cultuur zal uw aquarium er weer als nieuw uit zien!

Voor vragen of advies kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

 

 

 

Waarom Aquariumstunter?

 • Uitgebreid assortiment

 • Veilig en gemakkelijk betalen

 • Versand nach Deutschland möglich

 • Gratis verzending vanaf €50,-
  tot 10kg

 • Mogelijkheid tot afhalen

 • Shipping to:
  Nederland, Belgium
  Deutschland, United Kingdom

Ideal
PayPal

Shipping to:

 • Nederland

 • Deutschland

 • België

 • United Kingdom

Gastenboek

 • 23-01-2018 - Zondagavond besteld en dinsdag het mooie aquarium al in huis!
  Keurig...  lees meer
 • 28-06-2017 - Goede service!!
  Nadat DHL mijn pakketje overal heen stuurde behalve naar...  lees meer
 • 23-05-2017 - Hallo.
  De maxspect razor 420r 70W
  Als ik er 2 van...  lees meer
Plaats een bericht
© 2013 - 2018 Aquariumstunter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie