Sansai
Eheim logo
Tunze

Openingstijden

Ma: op afspraak
Di : 19.00-21.00
Wo: op afspraak
Do: 12.00-21.00 
Vr : op afspraak
Za: 12.00-17.00
Zo: 12.00-17.00

Wij zijn 1ste en 2de paasdag geopend!

Draadalg in de vijver

Draadalg in de vijver?

Elke vijver houders krijgt er weleens mee te maken. De zon begint in het voorjaar te schijnen en uw vijver verandert snel in een groene drab. Dit kan worden veroorzaakt door twee verschillende algen soorten. In dit artikel bespreken we de draadalgen.

Wat zijn draadalgen?

In feite verschillen draagalgen en vijverplanten niet veel van elkaar. Ze behoren beide tot het plantenrijk. Maar toch wilt niemand een overdaad aan algen in zijn vijver. Draadalgen hechten zich aan alles wat voorhanden is, zoals stenen, vijverranden, vijverplanten en zelfs op de pomp kunnen ze voorkomen. Waarin verschillen draadalgen en vijverplanten dan wel? Draadalgen stellen minder hoge eisen aan het vijverwater. Dit maakt dat uw vijverplanten in sommige gevallen volledig overwoekerd kunnen worden door draadalgen. Daarnaast beginnen draadalgen in het voorjaar eerder met groeien dan vijverplanten. Dit maakt dat draadalgen altijd een voorsprong hebben op uw vijverplanten. En aangezien draadalgen en vijverplanten voedselconcurrenten van elkaar zijn blijven er voor de vijverplanten minder voedingstoffen voorhanden. Hierdoor zullen de vijverplanten langzaam overwoekerd worden door de draadalgen en raakt het biologische evenwicht in de vijver uit balans.
 

Wat te doen?

Draadalgen voorkomen is altijd beter dan genezen. Zorg daarom dat het KH(hardheid) van de vijver op peil blijft. Door een te lage KH groeien de vijverplanten minder goed en hierdoor de draadalgen juist beter. De KH van de vijver moet rond 8 blijven.

Daarnaast zorg voor niet teveel afvalstoffen in de vijver. Dit zorgt voor een overvloed aan voedingstoffen waar de draadalgen van profiteren. Houd daarom niet teveel vissen in de vijver en voer gematigd. Houd in de herfst uw vijver blad vrij doormiddel van een afdeknet.

Voorkom dat de vijver in de volle zon ligt. Dit warm het water op wat een explosieve groei van de algen veroorzaakt. Wanneer uw vijver wel in de volle zon licht kunt u d.m.v waterlelies proberen de lichtinval te beperken.

Zorg voor voldoende zuurstofplanten in de vijver. Hierdoor worden alle voedingstoffen uit de vijver opgenomen waardoor niets overblijft voor de draadalgen.

Waarom Aquariumstunter?

 • Uitgebreid assortiment

 • Veilig en gemakkelijk betalen

 • Gratis verzending vanaf €50,-
  tot 10kg

 • Mogelijkheid tot afhalen

 • Verzending naar Nederland, België en Duitsland

 • Persoonlijk en gratis advies

 • 7 dagen per week bereikbaar

Ideal
PayPal
telefoon Aquariumstunter
gratis verzending aquariumstunter

Aanbieding

Salifert Jodium 500ml € 14,10 € 11,95

Gastenboek

 • 23-01-2018 - Zondagavond besteld en dinsdag het mooie aquarium al in huis!
  Keurig...  lees meer
 • 28-06-2017 - Goede service!!
  Nadat DHL mijn pakketje overal heen stuurde behalve naar...  lees meer
 • 23-05-2017 - Hallo.
  De maxspect razor 420r 70W
  Als ik er 2 van...  lees meer
Plaats een bericht
Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie